ТЕМА ЗА РАЗМИСЛИ


Снощи(29.01.2013) случайно чух едно интервю в новините ( не помня на кой канал). Темата беше за обезлюдяването на нашите села. Хората, които бяха интервюирани предлагаха да се възстановяват, като се пращат хора да живеят там и се вложат пари за възстановяването на инфраструктурата.

Това ме наведе на мисълта за разказа на един мой познат, който живее в Америка. Някой ще възрази, че отново Америка се дава за пример, но това е положението.

Че така… в Америка също има обезлюдели селища, но правителството е взело следното решение. Взима останалите малко хора от това населено място и ги настанява да живеят в район с развита инфраструктура, като им осигурява необходимото за нормален начин на живот. Така опразнените селища се сриват до основи и местото се освобождава за нови проекти.

Виждате, как с малко средства се постига голям резултата!!!

Вместо да се чудят хората от обезлюделите села, как да вържат двата края, по-добре е да им се предоставят жилища и работа в оживени селища, а загробените вече села, да се унищожат и на тяхно място, ако е възможно да се създаде нещо смислено или просто да си остане свободно природно пространство.

Всички знаем, че историческите пластове се трупат по този начин. А и също така знаем, че има в България подобна практика – в градовете редовно се отчуждават имоти, а хората се настаняват в оборотни жилища…

  1. Няма коментари.

You must be logged in to post a comment.