Една от най-големите мръсни тайни на прехода


НА 26 АВГУСТ ВЕЧЕРТА ПРЕДИ 23 ГОДИНИ БЕШЕ ПОДПАЛЕН ПАРТИЙНИЯТ ДОМ – ЦИТАДЕЛАТА НА БКП И СИМВОЛ НА ПАДНАЛИЯ ГОДИНА ПО-РАНО КОМУНИЗЪМ.

 26 август, 2013   11:00

pojar_partien_dom39И до днес това остава една от най-големите мръсни тайни на прехода. Вече 23 години все още няма яснота изгоряла ли е истината за българския преход в приземните етажи на бившия Партиен дом, над който сега се вее трибагреникът и носи надпис Народно събрание?

Драмата започва на 26 август след предупреждение на Пламен Станчев и свещеник Димитър Амбарев, че ще се самозапаляг, ако от сградата не се махне комунистическият символ – петолъчката, който продължава да увенчава Партийния дом, наречен след опожаряването Българският Райхстаг.

pojar_partien_dom80От екрана на държавната телевизия Радой Ралин и Йосиф Петров отправят призив към президента Желю Желев да бъде предотвратен опитът за самозапалване на Павел Станчев. Радио София излъчва призив на президента Желю Желев до всички политически сили за въздържане от насилие. Всичко това обаче има обратен ефект – много хора излизат на площада. Така, по случайност или нарочно, вместо самозапалване на един или двама мъже, в партийния дом пламва пожар.

pojar_partien_dom94От заснетите кадри и снимки на репортери и любители се вижда, че пожарът лумва най-малко от 8 места. Че входовете на сградата са атакувани един по един. Че пожарната в началото бездейства в очакване на заповед.  По информация на участници, във всяка една от стаите на сградата, в която по това време се помещаваше предизборния щаб на БСП, имало бидони с леснозапалими течности. В пламъците изчезва голяма част от архива на ЦК на БКП. И от архива на ГК на БКП в София. Най-засегнати от пожара са две стаи, в които са били финансовите служби на БКП – София, и е изгорял архивът им за 1989 -1990 г. Напълно опожарени са 40 помещения. Всичко приключва в първите часове на 27 август 1990 г.

Comments are closed.