Какво е това Безусловен Базов Доход и има ли почва у нас?!


http://www.kvantov-prehod.org/article/556

 

Уважаеми читателю! Ти, който си родолюбив и отговорен Българин, загрижен за съдбата на Народа ни… Знай, че в ръцете си държиш истината, с която се твори новата История на България! Тази истина е Проектът за въвеждане на Безусловен Базов Доход (ББД) за Българите.

6. 8  Няма да има ДДС измами! Защо? – Защото, ДДС-то вече няма да се усвоява, респективно – няма да има какво да се краде! Към настоящия момент данъчният кредит се ползва като „съживителна“ мярка, която се прилага към бизнеса, с цел стимулиране на фирмената активност и предприемчивостта. Това е илюзия, която може да се докаже!

Забелязали ли сте, как се развива един бизнес, загубващ пазарната си ниша? При това положение, обикновено мениджърите започват да залагат на кухи сделки, от които да се точи ДДС, вместо бързо да се преструктурира производството или дейността. Ясно е, че всичко това води до бавна „смърт“ за фирмата, от една страна, а от друга –нанасят се много обществени вреди и щети.

Замислете се и върху един друг факт – има ли поне една „чиста“ фирма, която е регистрирана по ДДС и която няма някакви данъчни нарушения? Отговорът е еднозначен – няма такава!

При пазарни системи с внедрен ББД в тях, икономиката „тупти“ в собствен естествен ритъм.

Тоест, в нея паричните потоци се въртят по естествените и нормалните пазарни закони ( търсене и предлагане! ), а не чрез измислени стимули като усвояване на ДДС, които колкото стимулират, толкова и предизвикват злоупотреби.

6. 9.  Теоретично, няма да има сива икономика, а вероятността да имаме над 90% “чиста“ икономика,  на практика, е огромна. С днешна дата тези проценти са навярно около 40/60 ?!

“Изсветляването” на бизнеса ще стане по естествен начин във времето, а не чрез рестрикции и забрани. Как ще стане това? – Първо, всеки бизнесмен ще иска да е максимално на светло, за да може да участва в усвояването на парите от ББД дебитните карти, защото разплащанията ще стават само през терминал. От друга страна, самите граждани ще станат по-съзнателни и ще изискват касовите си бонове при кешови плащания, след като знаят, че част от тези пари ще се връщат обратно при тях като личен приход. При това положение, кой съгражданин ще купува на черно някакви ментета, които са без гаранция или са със съмнителен произход?

6. 10.  Изчистване на „паразитната администрация“. Това също ще стане по естествен път, след въвеждане на електронното правителство и при положение, че много държавни служители, вече получаващи Дохода, ще решат да работят нещо друго, а няма да се „борят със зъби и нокти“ за работните си места.  От друга страна, орязването на раздути щатове вече ще бъде много по-лесно. Защо? – Защото, хората няма да се чувстват изхвърлени на улицата, а ще могат спокойно и без страх от бъдещето, да намерят своята нова себереализация.

6. 11.  ББД ще стимулира младото поколение да развива своите интереси в образованието. Всеки ще има възможност да плати образованието си без особени финансови притеснения и така, учейки, може спокойно да планира бъдещето си.

6. 12.  ББД ще предизвика завръщане на Българите, напуснали родината ни, за да търсят препитание в други страни. Чрез финансовия стимул от него и създалата се благоприятна среда за бизнес в България, родината ни ще стане като магнит за сънародниците ни, работещи в чужбина. Завърналите се в Българи пък, ще донесат със себе си своя опит, спестен капитал и импулс за предприемчивост, което ще доведе до още по-голямо благоденствие на страната ни!

6. 13.  Ще изчезнат порочни практики и злоупотреби в социалното подпомагане, където всеки “дърпа чергата на своя страна”, но в крайна сметка, всички остават недоволни, а преразпределените пари – похабени!

6. 14.  Хората, които искат да живеят здравословен и природосъобразен начин на живот, ще могат да правят това, без притеснения за оцеляването си. Тези хора спокойно ще могат да инвестират в екоземеделие или други, любими за тях, занимания сред природата. В момента такива наши сънародници страдат в градските си апартаменти, принудени да вършат неприятна работа в промишлени предприятия или офиси, притеснени от несигурността, относно прехраната на децата и семействата си.

6. 15.  Ще се отвори банковата система към кредитиране и парите ще излязат от трезорите. В настоящия момент банкерите трудно намират надеждни клиенти, защото икономическата стагнация  и безработицата, поставят сериозна част от желаещите да получат кредит в рисковата група на неплатежоспособните.

6. 16.  Ще се повиши общата предприемчивост на хората. Българинът е трудолюбив и обича да залага на сигурното. В тази насока говори фактът, че с по няколко милиарда лева на година растат спестявания по банковите сметки. Статистиките показват, че 90% от депозитите са под 10 хил. лв, което е много показателно, че масово се спестява и тези пари не са на богатите хора и олигарсите, а са „пари за черни дни”!

След въвеждането на ББД, подобен девиз вече няма да бъде актуален.

Хората по естествен начин ще осъзнаят това, защото ще имат сигурност в утрешния ден. Сега страхът и притесненията правят хората “слепи” и объркани, което ги кара да кътат пари, за несигурните си бъднини.

6. 17.  (ново, от 24.04.13г.) Проектът ще даде възможност за изграждане на силно гражданско общество. Последното може да е реалност, само ако всички Българи се обединим около една общонационална Кауза, каквато е Идеята ББД. Като следствие, това ще допринесе за много силен обществен контрол върху политиците, на които гласуваме доверие.

6. 18.  (ново, от 24.04.13г.) Изчезване на дребната битова престъпност! Подобно нещо ще бъде следствие от въвеждането на законови поправки за ефективни присъди от 6 месеца до 3 години, относно дребни престъпления – когато кражбите са под 200 лв, които сега дори не се регистрират, поради маловажност.

Благодарение на тези поправки, ще имаме три огромни ползи:

няма да има крадец, който да иска да обере хладилника, пенсията или животните на възрастен човек, след като знае, че ще загуби за това своя ББД, когато, със сигурност, влезе в затвора.

работата на съдилищата ще намалее и те няма да са заринати с така наречените “кокошкарски истории”, които обикновено завършват с условни присъди, а крадците след това продължават активно своята дейност.

няма да е необходимо увеличаване броя на редовите полицейски служители,  защото от една страна, дребната престъпност ще заглъхва, а от друга – сънародниците ни ще са по-активни и ще съдействат за залавяне на престъпниците, виждайки, че има реално осъдени.

6. 19.  (12.05.2013 г.) Премахване на корупцията!

Подобен ефект ще се получи като следствие от въвеждането на ББД.  Нещата ще изглеждат така – системата за Дохода няма да остави на политиците косвени данъци, които да се “усвояват” по системи „братко-батко“ и стимулиране на собствения електорат. С други думи казано, кадърният и далновиден политик ще се стреми да увеличава приходите в хазната от: реални програми за стимулиране на бизнеса; ефективно управление на държавната собственост и активи, от привличане на европейски фондове; от оптимизация на администрацията; от рационално използване на природните ни богатства и т.н.

В този смисъл, държавната администрация ще се пресее, и в нея ще останат предимно професионалисти, които няма да се сменят след всяко правителство. Възнаграждението на тези хора ще бъде достойно и заслужено, в зависимост от техния положен труд и висок професионализъм!

В настоящия момент всеки хули държавния служител, който е взел висока премия, а при получаване на ББД Народът ще иска да има все повече и повече такива високоплатени служители. Това ще бъде така, защото колкото повече се развива икономиката ни, толкова повече ще расте Доходът за хората! Какво лошо има тогава един професионалист да взема и 10 – 20 хил.лв основна заплата?

Въпросът, е друг – доколко е възможно да се корумпира една такава високоплатена държавна администрация?

6. 20.  (12.05.2013 г.) Възраждане на българския спорт.

Това ще стане в две направления, като се заложат в закона на ББД следните клаузи:

Всяко дете, което тренира усърдно и има призово национално класиране в даден спорт, получава ББД – както всеки пълнолетен гражданин. Подобно нещо ще даде мощен стимул на децата да тренират. От друга страна, родителите на всички талантливи деца със спортни постижения, няма да се чудят откъде да вземат пари, за да им купят спортен екип или маратонки. Представете си и друго следствие в горния смисъл – как биха се развивали младите треньори в различните спортове, при положение, че има много деца, желаещи да тренират?

Всеки пълнолетен спортист, който е стигнал върха в национално първенство, автоматично започва да получава ДВОЕН Доход. За изявилите се по европейски и световни първенства, например, този доход може да е в ТРОЕН размер. Представете си какъв стимул и сигурност ще дава това на нашите спортисти?!

6. 21.  (12.05.2013 г.) Стимулиране на интереса към учебния процес и творчеството у децата. В закона на ББД може да се запише, че всички деца, които вземат призови места в различни национални или световни олимпиади, могат да получават ББД. Това ще бъде голям стимул за ученолюбивите деца и признание за техния труд, търпение и постоянство.

Comments are closed.