Румъния забрани комунистите във властта


Румъния забрани комунистите във властта

Високопоставени членове на бившия комунистически режим няма да заемат държавни длъжности за период от 5 години, реши Камарата на депутатите в румънския парламент. Законът беше приет със 167 гласа, четирима депутати се въздържаха от гласуване. Опозицията, която бойкотира работата на парламента от януари, не присъства на гласуването.
В обхвата на закона влизат бивши ръководители и активисти на румънската комунистическа партия и комсомол, членове на правителството и върховния съд, ръководители на главната прокуратура, ръководители на дипломатически и консулски мисии в чужбина, а също сътрудници на специални служби и други чиновници на държавна служба по време на управлението на Николае Чаушеску.
На тях е забранено в продължение на пет години да заемат важни държавни длъжности, сред които президент, депутат, кмет, съдия и прокурор.
Приемането на закона се случва 22 години след падането на комунистическата диктатура на Николае Чаушеску и седем години след първия проектозакон за лустрацията, припомня Франс прес.
Главен противник на лустрацията е опозиционната Социалдемократическа партия, тъй като под действието на този закон попадат 70% от активистите на партията, отбелязва румънската преса.

27-06-2013 г. 14:03 ч. | прочетено: 5426, коментари: 2 | виж всички новини | Принтирай Изпрати

 

Comments are closed.