ЕДНА НЕ НАПИСАНА ИСТОРИЯ


ЕДНА НЕ НАПИСАНА ИСТОРИЯ

 

Отново е 13 юли и са изминали 21 години от смъртта на физика проф. Стоян Петров . Нека, който го познаваше си спомни за него. Какво бе за мен се опитах да изразя в това стихотворение: 

ЧОВЕК

Един Човек, с голямо Ч,

Аз други не познавам…

И благодарна съм,

че бе и е до мен!

Светило на наука – физика!

Бог мой!

Баща мой( понеже моят бе в отвъдното)

и моя подкрепа!

Това си ти  за мен Стоян Петров.

 

На този ден искам да разкажа още нещо за него, факти, които се премълчават.

Традиция е в България да не се говори за истински стойностните хора, а в последните години дори цели пасажи от историята на България се преиначават. По тази причина не се изнася историята по създаването на ВИМЕС , сегашният Русенски Университет. Единствената информация, която намираме е следната:

  • На 12.11.1945 г. в гр. Русе се създава Висше техническо училище с три отделения, което съществува до 1948 г.
  • На 25.09.1954 г. е публикуван Указ № 279 на Президиума на Народното събрание за обособяване на Факултета по механизация и електрификация на селското стопанство към Селскостопанска академия в самостоятелно висше учебно заведение – Институт по механизация и електрификация на селското стопанство в гр. Русе.
  • Тази информация е взета от тук: http://www.uni-ruse.bg/ru/vizitka.php

 

  • През 1946 г. в Русе отваря врати Висше техническо училище, преименувано през 1954 г. във ВММЕС, а през 1996 г. придобива статут на Технически университет „Ангел Кънчев“ с технически и хуманитарни специалности.

А тази от тук:http://www.museumruse.com/ruseznanie/newtime.html

 

А ето какво казва самият Стоян Петров в едно интервю от 6 януари 1978г взето от Стефка Величкова:

През 1954 г. се преместих в Русе като ръководител на катедрата по физика в сегашното ВТУ “А. Кънчев” – моето последно работно място.”

 

Нещо не се връзва, но и аз не мога да открия какво? На кого да вярвам? За това казвам, че вярвам единственно на себе си и на това, което той ми е разказвал, а вие сами си направете извода.

 

Да наистина, той и семейството му идват тук през 1954година, но тогава все още е било Висше техническо училище с три отделения. Това училище се е помещавало в сградата на днешното училище “Леонардо да Винчи” . В залите на първия етаж са преподавали, а на вторият етаж са живеели преподавателите с техните семейства. Сегашният Младежки парк още не е бил построен, а всичко това е било лозя. Провели са се бригади за изкореняване на лозята и създаването на парка, а за висшето техническо училище се отпуска Военната сграда на 5-ти полк – сегашният централен корпус на Университета.

 

Разказвам всичко това, за да се знае, че физикът Стоян Петров е един от създателите на това висше учебно заведение, но никой не го споменава. Подробни сведения можем да получим само за История на катедра „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“.

 

Да се надяваме, че ще се намери ако не преподавател, то поне студент от специалност БЪЛГАРСКИ И ИСТОРИЯ да направи задълбочено проучване и да напише Историята на РУ”Ангел Кънчев”. Вижте какво пише за СА”Димитър Ценов” – гр. Свищов http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F#.D0.98.D1.81.D1.82.D0.BE.D1.80.D0.B8.D1.8F

 

А за Русенският Университет в същата енциклопедия има само това

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82

 

Нито дума за историята му и за бележитите му личности. История на катедра „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“. Това не е историята на Русенският Университет!!! Това е само част от ИСТОРИЯТА.

 

13.07.2012г

Русе                             Светланда Йорданова Рашкова

  1. Няма коментари.

You must be logged in to post a comment.