ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЪМ ПРАВА


ЕСПЧ в Страсбург отсъди, че България е нарушила правото на свободни избори

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди, че България е нарушила правото на свободни избори, защото късно е приела ключови промени в изборното законодателство, пише електронното издание “New Europe“.

Делото е образувано по сигнал на партия “Екогласност“. Според организацията Народно събрание е приело три нови правила за участие в парламентарните избори през 2005 година два месеца преди вота и това я е лишило от възможността да участва.

Жалбоподателят се оплаква, че законът го е възпрепятствал да внесе необходимите документи, които се изискват от изборния закон. След като от “Екогласност“ подали молба за регистрация в ЦИК, оттам им отговорили, че им липсват три документа – подписка на 5000 души, които подкрепят партията, удостоверение от Сметната палата, че партията е подала годишните си финансови отчети за последните три години, и удостоверение за внесена банкова гаранция от 20 000 лева за участие в изборите.

ЦИК е дала три дни на “Екогласност“ да си набави тези три документа. Партията не успява да изпълни критериите и регистрация й е отказана. ”Екогласност” подават жалба във Върховния административен съд, но магистратите я отхвърлят. Европейският съд по правата на човека е отсъдил, че страната ни е нарушила член 3 от Протокол 1(правото на свободни избори) от Европейската конвенция за човешките права, защото промените в изборния закон са приети много късно. Съдът подчертава, че не е бил спазена препоръката на Венецианската комисия съществени промени в изборното законодателство да се правят година преди вота.

Според становището на магистратите „приемането на новите условия за участие в изборите точно преди датата на гласуването може да има ефект на дисквалафикация на формации, които се радват на значителна обществена подкрепа и по този начин да се облагодетелстват политически формации, които вече са на власт „. Източник dnes.bg.

Наистина стана облагодетелстване на политическите формации, които бяха на власт. Те промениха закона, защото иначе нямаше да могат да влязат във властта.

Формациите и коалициите, които бяха изпълнили тези условия и нямаше как бяха допуснати до изборите,( като нашата НК”Да живей България”) нямаха право на предизборна агитация в пространството на Националните медии. Законът беше така променен, че с това право се ползват само парламентарно представените партии и коалиции. Тук обаче изниква един куриоз. До 2005 година БСП участваше самостоятелно на изборите и беше парламентарно представена. В изборите 2005 година участва с коалиция “ За България”, която не е парламентарно представена, но се ползва с правото на такава. Куриозът се състои във това, че независимо от промяната на закона, новият такъв също е нарушен, защото новосъздадената коалиция “ За България” не е парламентарно представена, а се ползва с правота на такава. Е на това аз му викам ДЕМАГОГИЯ.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди правилно, но ние вече сме 2012 година. От 2005 до 2012 година новосъздаденият закон действа, а създателите му си “разиграват коня”, а държавата България съществува само защото е в ЕС иначе “НАШИТЕ ХОРА” отдавна да са ни заличили от лицето на Земята.

 

 

08.11.2012

Русе                                                               Светланда Йорданова Рашкова 

  1. Няма коментари.

You must be logged in to post a comment.