РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ


Ето каква новина открих днес: 

Въвеждат „регионални“ минимални заплати?
Минималната работна заплата да бъде различна за различните райони на страната.
Тази екстравагантна идея ще обсъжда във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество. Според финансовия министър Симеон Дянков предложението било „икономически разумно“. „Идеята е разумна, защото дава възможност за гъвкавост при минималното заплащане в зависимост от икономическата ситуация в конкретен регион“, твърди Дянков. По думите му, подобен модел функционира успешно в доста европейски държави. Част от тях обаче, като например Германия, са от федерален тип. У нас юристите трябва да се произнесат дали тази практика е приложима и в България.
Българската стопанска камара приветства намерението да се въведе диференцирана минимална работна заплата по райони. От КНСБ обаче нарекоха идеята неприемлива.
Публикуване на Saturday, October 06 @ 00:00:00 EEST от maximov

Бих искала да задам следният въпрос на министър Дянков : А ще има ли гъвкавост при цените в зависимост от икономическата ситуация в конкретен регион?

Или просто се връщаме към старата схема от СОЦИАЛИЗЪМА – регионално разпределение на средствата от бюджета, като най-много пари ще отиват естествено в София, а най-малко в почти ненаселените села. Нима хората работещи в тези села вършат работата си по-лошо от тези в София? Познайте тогава къде ще отидат тъй наречените ни “бизнесмени”, които и без това плащат на работниците си ( и то рядко) минималната работна заплата.

Според мен това е популизъм и ще обясня защо – Веднага ще се открият работни места в районите с най-ниско заплащане, управляващите ще си направят ИМИДЖ  и на всякъде ще тръбят, че са създали много нови работни места( така ще набират точки в предизборната кампания), работодателите ще са доволни( ще плащат ужасно ниски заплати), а работещите ще мизерстват и няма да могат да се оплачат( по закон в този район заплатите са такива).

Ето така се създава стандарт на живот, а аз му викам – “ИЗМИВАНЕ НА РЪЦЕТЕ”  от страна на управляващите.

6.10.2012г

Русе                                             Светланда Йорданова Рашкова

  1. Няма коментари.

You must be logged in to post a comment.