Тинко Ефтимов – ОСНОВИ НА ЕКОНОФИЗИКАТА


ОСНОВИ НА ЕКОНОФИЗИКАТА

 УВОДНА ЛЕКЦИЯ:   Физика и икономика. Основни понятия от динамиката и молекулната физика. Динамика: импулс, сила, работа, енергия. Молекулна физика: налягане, обем, температура, уравнение на идеалния газ

I.                    Историческа справка

 Физиката е природна наука, която изучава взаимодействието на материята и енергията в пространството и времето, както и информацията свързана с това взаимодействие.

Дели се на няколко основни дяла:

  • Механика: изучава движението (кинематика) и причините за движението (динамика) и преобразудането на енергията.
  • Термодинамика и статистичнеска физика: Изучава системи, съставени от много частици в газообразно, течно и твърдо състояние. Използва параметри описващи системата и процеси свързани с нея като температура, вътрешна енергия, топлина, ентропия и др.
  • Електромагнетизъм: изучава електрическите и магнитните свойвства на веществото, кактои емелктромагнитните трептения и вълни.
  • Квантова механика: Описва микросвета изучаван от атомната, ядрената физика и физиката на елементарните частици.
  • Теория на относителността изучава физиката на явленията свързани с движение със скорост сравнима с тази на светлината.

 

Термодинамиката и статистическата физика изучават преобразуването на енергията в системи с много частици и се основават на пределно общи закони като закона за запазване на енергията и описват обектите на изследване с усреднени величини, характерни за сложни системи.

 Икономиката (economics = стопански науки) е социална наука, която изучава, производството, разпределението и потребелението на стоки и услуги в рамките на дадено стопанство.

Като социална дейност икономиката се състои от:

  • Икономическата система на производството, разпределение и потребление на стоки и услуги в дадена страна или област;
  • Труда, който е социално-икономическото взаимоотношение между работника, който продава труда си (според договор), и работодател, който купува труда му на трудовия пазар
  • Капитала – фактор (ресурс) на производството, който: i) се използва за да се произвеждат стоки и услуги.; ii)  не се влага в продукта (за разлика от материалите) и не се износва като горивото например, iii) може да се произведе.
  • Природните ресурси като земя, суровини, енергийни източници и т.н.

 Независимо от типа общество, организацията на икономиката следва да решава следните три основни и взаимно-свързани въпроси:

1)      КАКВИ стоки да се произвеждат?

2)      КАК да се произвеждат въпросните стоки?

3)      ЗА КОГО да се произвеждат стоките? Това е свързано с въпроса как да се разпределя националния продукт.

Очевидните разлики между физиката и икономиката като науки е в обекта на изследването – природата за физиката и социалните системи за икономиката съответно.

Това, което ги обединява са явленията, свързани с обмяната на енергия в сложни системи. В случая, разбира се, следва да имаме пред вид, че всяка жива система, в това число и икономиката като вид социална система, съществува благодарение на потребяването на енергия.

Следователно за всяка такава система следва да са в сила основните природни закони, изучавани от физиката като законът за запазване на енергията и по-специално в неговото изражение в термодинамикатаLecture_0_FEP

 

  1. Няма коментари.

You must be logged in to post a comment.