Как да си отгледаме лаврово дърво за полезен домашен дафинов лист?


Как да си отгледаме лаврово дърво за полезен домашен дафинов лист?

Как да си отгледаме лаврово дърво за полезен домашен дафинов лист? - изображениеот дата: 07.08.2014 г.

Дафиновият лист е безценна подправка и едно от най-широкоспектърните природни средства за лечение. Той е силно застъпен в народната медицина като лек срещу диабет, ставни заболявания, кожни, стомашни проблеми и други. Според конкретния здравословен проблем се прилага както вътрешно, под формата на отвара, така и външно чрез приготвяне на спиртен извлек или лаврово масло. За да имате винаги под ръка от полезниядафинов лист, вижте как може да отгледате лаврово дърво в домашни условия.

  • Растението е малко взискателно и може да се отглежда в северната част на жилището, въпреки че при повече светлина израства по-буен храст с повече издънки и листа.

  • Дафиновото дърво се размножава чрез резници. За целта използвайте филизи с 3-4 листа, като отстраните 1-2 от долните им листа, за да намалите наполовина изпарението на влага от тях. Най-доброто време за захващане е началото на пролетта, в самото начало на събуждане на растенията. За вкореняване използвайте саксия с диаметър 10-12 см, пълна с рохкава плодородна почва.

  • Леко уплътнете почвата, изравнете я и запълнете до горе саксията със слой пясък (около 4 см). Засадете вертикално филиза в пясъка на дълбочина от 3,5 см, така че долната част на стъблото да е малко преди достигане на почвата.
  • Саксията поставете на топло място с температура 22-26 °C и създайте висока влажност на въздуха, като сложите до нея съд с широко гърло, пълен с вода. В рамките на 15-20 дни пръскайте стъблото с вода чрез спрей първо 4-5 пъти на ден, като постепенно намалете броя на пръсканията.

  • След 1-1,5 месеца растението образува корени. Когато е добре захванато и достигне височина 10-12 см, прекършете върха му. После ще започне да се разклонява. Премествайте го в по-голям съд на всеки 3 години, като всеки път увеличавате диаметъра на саксията с 3-4 см.
  • Лавровото дърво не понася кисела почва, така че преди пресаждане смесвайте почвата с малко количество гасена вар (5-10 грама).

  • Растежът и разклоняването на растението се осигуряват чрез изрязване. Резитбата се извършва в началото на лятото, като в началото на юни се режат младите филизи.
  • След края на втората година може да започнете да прилагатедафиновите листа като подправка. За предпочитане е да ги използвате в сушено състояние.

Comments are closed.