Квазикристалите – извънземни или…?


Единствените известни природни образци на отличени с Нобелова награда кристали, които намират приложение във всекидневието, са пристигнали на Земята с метеорити

Дан ШехтманДан Шехтман
Единствените известни природни образци на отличени с Нобелова награда кристали, които намират приложение във всекидневието, са пристигнали на Земята с метеорити, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски учени.

Миналата година израелският учен Даниел Шехтман спечели Нобелова награда за откриването на квазикристалите, които са по-твърди от обикновените кристали и имат необичайна структура.

Днес те намират редица приложения във всекидневието – от остриетата на самобръсначките до тиганите с незалепващи покрития.

Само допреди няколко години съществуването им бе смятано за невъзможно в природата, а историята за търсенето им, включваща тайни дневници и контрабанда, напомняше повече на сценарий за филм с приключенията на Индиана Джоунс, отколкото на изследователски проект.

Откриването на естествени квазикристали ще бъде истински шок за геолозите и за специалистите, които ги синтезират в лабораторни условия, смята Пол Щайнхард от Принстънския универистет.

През 2009 г. Щайнхард и Лука Бинди от университета на Флоренция идентифицират квазикристали в скални образци, намерени в отдалечените източни части на Русия.

Направените тестове показват, че единственият известен природен образец е с космически произход и е попаднал на Земята с метеорит.

Твърдението на учените намира своите критици и Пол Щайнхард организира експедиция до Русия, за да търси още образци.

Екипът му промива на ръка около един тон и половина седименти и открива девет зрънца, съдържащи квазикристали.

„За всеобща изненада попаднахме на още образци. Дори членове на екипа ни се съмняваха, че ще успеем“, спомня си Щайнхард.

Оригиналният образец е закупен от музей във Флоренция през 1990 г. от колекционер от Амстердам, който по-късно е починал.

Учените се срещат с неговата вдовица, която им показва тайни дневници, описващи контрабандна операция за изнасянето на скалния образец извън страната.

Описанието отвежда специалистите до Валерий Крячко, който през 1979 г. открива скалата в отдалечената част на Русия.

Работата на нобеловия лауреат Даниел Шехтман през 80-те години първоначално е приемана със скептицизъм и дори подигравки от колегите му, които не вярват, че квазикристалите са възможни.

Оттогава обаче техни разновидности се произвеждат в контролирана лабораторна среда.

Новите образци са открити в район, където липсва необходимото за производството им екстремно налягане, което подкрепя идеята за извънземния им произход.

Учените смятат, че квазикристалите са донесени на Земята преди около 15 хил. години от метеорит, формирал се преди 4,5 млрд. години.

  1. Няма коментари.

You must be logged in to post a comment.