Русе и бирата


Русе и бирата- http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/e-koa-ea/390/?wap2
В последно време чрез многобройни реклами упорито се внушава твърдението, че „Каменица” е първата бира на България- създадена през 1881 год.
Това обаче, не отговаря на истината. Общоизвестно е, че първата пивоварна фабрика на България е „Света Петка”, създадена още през 1876 год. И това е неоспорим факт, защото веднага след Освобождението временната управа на Русчук прави равносметка на наследството останало от османската епоха. И като най- значимите „предприятия” са упоменати: депото за ремонт на локомотиви и вагони „Тракцията” ( сега ЛВЗ), Мелницата на Капитан Яни ( пострадала силно при бомбардировките по време на войната) и Пивоварната фабрика „Света Петка”. Тя е била построена в близост до пещерата „Св. Петка” в която е имало скална църква „Св. Петка” и е наречена на нея. Интересното е, че пещерата е използвана за отлежаване на бирата при постоянна температура. При строителството на дъговия мост през 60- те години пещерата е затрупана.

Със фабриките „Св. Петка“ и „Хаберман” ( основана от Йозеф Хаберман през 1883 год, ) Русе става важен център за производство на бира, особено по време на филоксерата, която унищожава лозята в края на ХІХ и началото на ХХ век.
(пощ. плик от кореспонденцията на Св. Петка http://ruselive.com/gallery/main.php/d/46421-2/450_001.jpg )
През 1892 год. годишното производство на бира на двете фабрики надхвърля 400 000 л
През 1903 год. Шуменско пиво закупува фабрика „Хаберман”, http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/Ruse1900-1910/Picture+007_001.jpg.html
но до 1924 фабриката все още произвежда бира под името Пивоварна Русе на Шуменското Пивоварното дружество Шумен- Русе. През 20- те год. обаче, производството на бира навлиза в дълбока криза. http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/Rsse20s/SvPetkaBrewery.jpg.html
Пивоварните фабрики в България основават картел, като се стига до споразумение 12 фабрики да бъдат закрити. Това слага край на фабрика „Св. Петка”. Шуменската пивоварна също закрива своята фабрика в Русе. И така градът остава без своя пивоварна фабрика.
По соц. време в града имаше фабрика за бутилиране на пиво, която донякъде задоволяваше нуждите на града от бира. През годините тя сключваше договори с Плевенско пиво, Болярка или Загорка за доставка на бира. С големи автомобилни цистерни бирата се докарваше в Русе и тука се бутилираше ( през 80-те си спомням, че имаше пиво “Русе” или “Русенско пиво”). Това продължи докъм средата на 90-те години. После фабриката беше закупена от Булбрю- ММ, Варна. Те прекратиха бутилирането на бира и изнесоха машините и инсталациите. Помещенията на бившата „Бирена фабрика” сега се използват за складове. Булбрю бутилира бира с марка „Хаберман”, която обаче се произвежда и бутилира в Пивоварна “Леденика”, Мездра.
И така 135 год. след като Русчук даде бирата на България, Русе си няма собствен пивоварен завод!
По прикачените снимки:
р652, р653- Пивоварна фабрика „Св. Петка”
р192,р193, р202- останки от сградите на Пивоварна фабрика „Св. Петка” в района на дъговия мост.

Comments are closed.