Основан от Карл Велики хор концертира в Русе


Едно страхотно преживяване в горещата юлска вечер на 15.07.2012г

Съвместен концерт на Катедралния хор на малките момчета и младежи от гр. Лион,Франция и Хорова студия „Св.Георги Победоносец“,гр.Русе  се проведе снощи  в зала Европа на нашият град. Диригент и органист на гостите от Лион е известният Жан-Франсоа Дюшамп. Младите изпълнители от Франция  представиха произведения на композиторите Палестрина, Скарлати, Верди, Монте, Шутц, Моцарт, Брукнер, Дебюси, Пуленг, Бах.

Хорова студия ,,Св.Георги Победоносец’  се включи в концерта с три изпълнения – ,,Свете Тихий’ – представя българското православно пеене и религиозна музика, ,,Ботев марш’- пресъздава част от българската политическа история, предадена в европейска форма, ,,Баба Минковца“- обработка на български фолклор в европейски музикален език.

Двата хора  изпълниха заедно – ,,Благослови душе моя’ от Добри Христов.


Катедралният хор на малките момчета и младежи от гр.Лион,Франция е най-старата музикална институция във френския град. Създадена е още през 799г. от Карл Велики и вече 12 века се подържа старата традиция на музикално училище, люлка на големи певци, инструменталисти, диригенти, композитори и духовно завършени личности. Призната е от френското Министерство на културата като училищна хорова школа и е изнесла концерти по целия свят – Япония, Русия, Германия, Италия, Англия, Испания, САЩ, Канада, Полша, Чехия, Бразилия.

Диригентът Жан-Франсоа Дюшамп е назначен на капелмайстор още през 1974г. и досега успешно посвещава цялата си енергия на популяризирането на момчешко-мъжкото хорово пеене.

  1. Няма коментари.

You must be logged in to post a comment.