Родолюбка събра историята на село Пиперково в книга


http://www.nabore.bg/statia/rodolubka-napisa-kniga-za-piperkovo-3226-22

Родолюбка събра историята на село Пиперково в книга

И русенското село Пиперково се включи в редицата от населени места в община Ценово, които вече имат книга със своя история. По време на представянето на сборника в зала „Цар Александър Първи“ на Историческия музей в Русе бе изтъкнато, че това е второ преработено и допълнено издание. Първата книжка е била в много ограничен тираж и няма претенции за пълнота. Автор на сборника пак е Светланда Рашкова*, която по професия е физик. Независимо че си вади хляба с точни цифри и научни факти, тя досега е издала няколко стихосбирки, поддържа и собствен сайт за литературно творчество. Авторката е член на русенския филиал на Съюза на свободните писатели в България. Светланда е озаглавила творбата си „Пиперково – извор на живот“. В книгата се представят много, неизвестни досега факти за историята и живота, който е кипял през годините по долното течение на Янтра.
В „Пиперково – извор на живот“ за първи път се публикуват и спомените на много жители на селото като се проследяват родовите им корени. Родовете се анализират не само по фамилно име, но и по прякор като всеки намира мястото си в пъстрата плетеница от събития и факти. „Никой не може да разбере, че този род книги се пишат за бъдещите поколения. Дори и да го няма селото – наследниците на живелите в него хора трябва да знаят корените си“, е записала още в самото начало на сборника Светланда Рашкова. Тя посвещава труда си в памет на баща си – Йордан Павлов. Любопитен факт е, че селището е създадено още през първи век преди Христа. Според предания първият жител на селото е бил пиперджия – човек, който продава пипер по къщите.
С Пиперково е свързан и житейският път на Петко Славейков. Известният възрожденец е отседнал в селото по време на обиколката си на населени места в Северна България, за да си търси работа като учител. От Пиперково е и Енчо Русев – един от опълченците на Дванадесета дружина, сражавал се и опазил Самарското знаме. Рецензент на книгата е директорът на Историческия музей в Русе проф. Николай Ненов.
Историята на село Пиперково успя да види бял свят благодарение на помощта от страна на кмета на община Ценово д-р Петър Петров и кмета на селото Бисерка Апостолова.

Марий ПEЙЧЕВ, Ценово
–––
* Светланда Рашкова е поетеса, писател-краевед, член на Филиала на Съюза на свободните писатели в Русе. Родена в с. Павел, Великотърновско, на 8 март 1957 година. Израснала е в с. Пиперково- Русенско.
Завършила е МГ „Баба Тонка” гр. Русе, след което работи като учител по физика, математика и рисуване в различни училища, а също и като физик във ВТУ, сега Русенски университет “Ангел Кънчев”. През 1996 година се дипломира като Икономист-счетоводител в Стопанска академия ” Д. А. Ценов” – гр. Свищов.
Любовта към писането е от детските й години. Първото й публикувано стихотворение е в алманаха на русенската Математическа гимназия ”Баба Тонка“. Смъртта на баща й я провокира да напише първата си книга „Пиперково – извор на живот” (2008г издателство ПРИМАКС ООД ; ISBN:978-954-9972-86-3). Тя е краеведческа история на село Пеперково, Русенско. Същата година книгата е представена на краеведческа Конференция в гр. Варна.
Авторка е на една стихосбирка, издадена от Общество ДУЛО, а също и на други осем поетични книги – “ РОДОВО” ; “ МОЯТА ЛЮБОВ”; “НАСТРОЕНИЕ” “ВЕЧНАТА ТЕМА”; “НЕДОВОЛСТВО” ; “ НЕ СИ ОТИВА ЛЮБОВТА”; “РАЗЛИЧНИ НЕЩА”; “БЛИЦ”, – които сама разпечатва и предлага на свои читатели.
svetlanajordanova@yandex.ru
www.svetlanda.com

Comments are closed.