Тинко Ефтимов – ЛЕКЦИЯ 4: Произход на разтежа и богатството.


ЛЕКЦИЯ 4: Произход на разтежа и богатството.

Икономичекси вериги от цикли на Карно

Взаимнозависими икономически системи

 

  1. I.                    Произход на разтежа и богатството

 

Направените до тук разглеждания ни позволяват да разберем физическите  причини за икономичексия разтеж и натрупването на богатство.

Въпросите, които естветвено възникват са:

Ако един  производител продава продукти на клиентите си, от къде идва богатството? Кой фактор има отношение към това: работата му или клиентите му?

Ако ние от една страна сме и производители, и клиенти как така става, че се забогатява, а се разменят все едни и същи пари? Ако някой си разменя с друг стойност било в натура, било чрез разплащане с пари как така се получава забогатяването, икономическия разтеж и то за сметка на какво е? Възможно ли е неограничено забогатяване на всички? Възможен ли е неограничен разтеж за всички икономики по света, или за всички сектори в една държава?

 

I.1. Елементарният икономически процес.

 

Да предположим, че имаме две общности хора. Едните живеят по-високо в планината, които ще наричнме условно планинци, а другите живеят долу в полетата край реката и ще ги наричаме условно полянци.

Нека рагледаме два етапа от развиеито им: примитивен и развит.

Примитивен етап: На този етап всяка общност си добива със собствени усилия всичко, което й е необходимо и цялото време се изразходва за набавяне на необходимото за храна, отопление и облекло. В планината по-лесно добиват картофи, дърва за огрев и кожи, а край реката – риба, плодове и глина за съдове. Всяка от общностите напълно задоволява потребностите си без да контактува с другата.

Всяка група сама за себе си контактува единствено с природата, при което занчителна част от необходимите потребности от храна, материали за огрев и строеж са им почти безплатни, т.е. изискват минимално усилие да се набавят. Например за планинците добивът на дърва, на кожи и на картофи е много по-лесно от набавянето на риба, плодове и глина за строеж. Обратното е вярно за полянците, които живеят в равнината край реката. За тях добивът на дървета е по-труден, защото с всяка измината година следва да ходят все по-надалеч за да секат и носят дърва. Прекалено много време губят да ходят на лов в планината за да добият месо и кожи от дивечи, като при това е доста по-рисковано, отколкото за планинците. За планинците набавянето на риба е по-трудно и в по-малки количества. Ако трябва да слизат край реката губят много време и трябва да ходят по-надалеч по реката за да не са в конфликт с полянците. Носенето на глина от край реката е много по-тежко и трудоемко.Lecture_4_FEP

  1. Няма коментари.

You must be logged in to post a comment.