1 октомври – празник на мнозина Световен ден на музиката, на възрастните хора, на архитектите, начало на академичната година… и още


От Световен ден на музиката,Ден на възрастните хора, Ден на архитектите, Ден на вегетарианците до първи учебен ден за студентите –
1 октомври е празник на мнозина.
Освен всичко изброено до тук, 1 октомври е още Световен ден за борба с хепатита.
Църквата чества празника Покров Богородичен.
Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 г. с решение на Световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.
Международният ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за
празник на българските музиканти и певци.
Освен това 1 октомври е Международният ден на възрастните хора.
Чества се и Световният ден на архитектурата.
Не на последно място всяка година на 1 октомври се чества Покров Богородичен. В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“.
Празникът възникнал през X в., за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х в., в края на
живота на св. Андрей Юродиви. Празникът се чества само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.
На 1 октомври след 9 век християните започват да почитат още по-силно Пресвета Богородица, защото тя извършила едно уникално чудо и спасила много невинни хора от гибел.
Било 9 век. Град Влахерна бил застрашен от варварско нападение от арабите.
Жителите били наясно каква жестока гибел ги очаква.
Вечерта вярващите се събрали в храма във Влахерна и започнали горещо да се молят Господ да ги пощади от варварите. В същия храм се намирала и една от дрехите на Божията майка, безценна светиня за всички християни.
След молитвите направили и нощно бдение.
В храма били Свети Андрей Юродиви и Епифаний – негов ученик.
Вечерта, някъде около 10 часа случайно Свети Андрей Юродиви погледнал към купола на храма и гледката, която се разкрила пред очите му, го изумила. pokrov-bogorodichen

Пресвета Богородица – млада и красива, била горе във въздуха. Около нея кръжели ангели, заедно със Светите Апостоли и старозаветните пророци.
Свети Андрей Юродиви видял как Божията майка Мария коленичила и започнала да се моли на Иисус Христос. После станала права. Тя свалила своята връхна дреха – дълго наметало (омофор) и с нея покрила всички вярващи.
Свети Андрей Юродиви попитал своя ученик Епифаний дали вижда горе Божията майка. Той кимнал утвърдително.
На следващия ден арабите били отблъснати далеко от града.
Жителите били спасени.
Андрей Юродиви и Епифаний разказали на всички как се е явила Пресвета Богородица и как успяла да спаси града с нейното наметало.
Този ден бил обявен за празник на Божията майка, на който вярващите изказвали своята признателност за безкрайната милост на Пресвета Богородица и закрила.
Нарекли деня Покров Богородичен. Покров идва от покривало – наметалото, с което Дева Мария покрила хората в храма и ги спасила.
Когато на 1 октомври отидете на църква, за да се поклоните на иконата Покров Богородичен, освен за вас и за вашите близки, помолете се за всички българи и за всички хора по света, защото за съжаление в 21 век събитията, които се случват са повече от страшни и трагични.
И днес изпитваме остра нужда от помощта и закрилата на Божията майка!
АМИН!

Comments are closed.