11 интересни факта за Международния ден на жената


Интересен факт#1: Започни бавно

Със сигурност не е необходимо, но нека започнем бавно….Знаеш ли на коя дата е Международният ден на жената? 8 март, точно така, време да покажеш, че цениш, уважаваш и обичаш жените в живота си.

Интересен факт #2: Първият международен ден на жената

Знаеш ли колко дълго празнуваме този ден? Повече от 100 години! Първото отбелязване на деня се случва в САЩ през 1908, но тогава денят не е международен празник. Първият Международен ден на жената се отбелязва две години по-късно през 1911 в различни градове на Австро-Унгарската империя.

 Интересен факт #3: Объркваща дата

Знаеш ли, че първите празнувания на Денят на жената всъщност стават на 19 март? Първият път, когато денят се отбелязва на 8 март е през 1914, годината, когато започва Първата Световна война.

 Интересен факт #4: Подаръци

Кажи, според теб, какви са най-популярните подаръци за Международния ден на жената? Цветя и шоколад, разбира се! Поне в повечето европейски страни; различните страни по света имат свои специални обичаи, свързани с този ден.

Интересен факт #5: Празникът

Знаеш ли, че 28 страни в света празнуват 8 март като официален празник? Други страни също отбелязват деня, но не като официален празник.

 Интересен факт #6: Денят на жената е само за жени

Отбелязахме, че в някои страни 8 март е официален празник. Но знаеш ли, че има страни, където празникът важи само за жените? Точно така е в Китай, Македония, Мадагаскар и Непал. В тези страни за мъжете това е просто един обикновен работен ден.

Интересен факт #7: Тематичен празник

Знаеш ли, че Международният ден има специална тема всяка година? Тази година Обединените нации са избрали темата Вдъхновяваща промяна. Звучи страхотно, нали?

Интересен факт #8: Жени срещу мъже

Жените са по-ценни от мъжете. Защо го казваме? Защото на света има по-малко жени, отколкото мъже. Разликата не е голяма – на всеки 100 жени в света има 101 мъже. Тази пропорция важи за повечето страни по света, с някои изключения – в Обединените Арабски Емирства и Катар има повече мъже, отколкото жени, докато в някои Европейски държави като Естония, Латвия, Литва и Украйна жените са повече.

Интересен факт #9: Храна и жени

Според някои хуманитарни организации, жените произвеждат половината от храната по света, но всъщност само 1 процент от земята в целия свят се притежава от жени. За какво равенство говорим тогава?

Интересен факт #10: Венера е моята богиня

Знаеш ли, че символът за женския пол (♀) е също и символ на планетата Венера и римската богиня на любовта? Той представлява ръчно огледало. Не се чуди защо жените са по-красивия пол!

Интересен факт #11: Жените гласуват

Международният ден на жената е празник на женската красота, интелект, усърдна работа и внимание, но и също признание на борбата за равенство между половете. Знаеш ли, че Нова Зеландия е първата страна, която дава право на жените да гласуват през 1893?

Comments are closed.