Джанюариъс Алойшиъс Макгахан


Джанюариъс Алойшиъс Макгахан (известен и като Януарий Макгахан и Януариус Макгахан, на английски: Januarius Aloysius MacGahan) е американски журналист, известен с участието си като кореспондент в Руско-турската освободителна война (1877 – 1878).
Дж. Макгахан е роден на 12 юни 1844 г. във ферма близо до град Ню Лексингтън, в щата Охайо, САЩ. Родителите му са с ирландски произход.

След като баща му умира през 1850, Джанюариъс започва да работи в околните ферми. На 17 г. кандидатства за учител в селското училище, и след като му е отказано, заминава за Хънтингтън, щата Индиана.

През зимата на 1863 — 1864 г. се премества в град Сейнт Луис, а през декември 1868 отива в Европа, за да учи право в университета в Брюксел. При избухването на френско–пруската война от 1870 е изпратен като кореспондент на вестник „Ню Йорк Хералд“. В 1871 е участик в Парижката комуна. В 1873 той достига до Туркестан и изпраща дописки до вестника за руските военни действия в Азия.

През 1876, след потушаването на Априлското въстание извършва неоценима дейност в защита на българския народ в борбата му за независимост. Като кореспондент на вестник „Дейли нюз“ Джанюариъс Макхаган заедно с американския генерален консул Юджин Скайлър установява точния брой на избитите, както и на опожарените селища, църкви и манастири. Резултатите от това проучване той публикува в дописки и репортажи за зверствата на турския поробител. Една година по-късно се включва в състава на руската армия и участва във всички главни битки за Освобождението на България.

Близо до Истанбул, оказвайки помощ на свой приятел, той се разболява от тиф и умира на 9 юни 1878 г. 3 дни преди да навърши 34 години

  1. Няма коментари.

You must be logged in to post a comment.