НАСТРОЕНИЕ

НАСТРОЕНИЕart-devushka-volosy-oblaka-volna-vetor-nebo-more-nazad-zelenoe-plate-lenta

Когато тръгнеш на море,
изритай ежедневието сиво,
кавгата на далече изпрати
и всички грижи забрави.

Усмивката вземи,
безгрижието също,
романиката, закачливостта
и палавото настроение.

Срещни морето със любов,
задявай се с вълните,
гальовно и кокетно
прегръщай бризът лек.

В нощта тръгни
по лунната пътека,
достигайки до светло
и сияйно утро.

Лъчите първи улови
от длъбините на морето,
изригващи от огнено кълбо
издигащо се бързо към небето.

Здравей, море!
Здравей, мой изгрев!
Здравей, дихание
на знойно лято!

19.07.2021(14,49ч)
Светланда

Няма Коментари

ПЪВА ЛЯТНА НОЩ

ПЪВА ЛЯТНА НОЩ
Денят притихна,
прегърна слънцето
и го приспа. Прочетете целия пост »

Няма Коментари

СТАРИЯТ ВИДИН – книга за град Видин

Старият Видин споделен

Няма Коментари

НАХВЪРЛЯНИ МИСЛИ – Кат ми пейш Пнкеле, кой ли те слуша!

НАХВЪРЛЯНИ МИСЛИ – Кат ми пейш Пнкеле, кой ли те слуша!
Отдавна не съм писала нещо, но наближаващите избори ме наведоха на разни мисли, които реших да споделя . Партиите и коалициите се сформираха и регистрираха. Листите с кандидатите се оформиха и дебатите започнаха. Не че ги следя( дебатите ), ама от тук от там научавам за предизборните обещания. Както се казва – огледал се Илия, то пак в тия! Отново се извадиха проекти за магистрали, които вече трябваше да са построени, воден транспорт по Дунав, които също вече трябваше да работи и други такива. Обещава се за новата 21-22 учебна година децата да получат по 300 лева, не се казва обаче къде са останалите пари? От Европейският съюз са отпуснати средства и топреди 10 години за всеки живеещ в България, тоест ББД ( Безусловният Базов доход) , който в момента е по 700лв на възрастен и по 400лв на дете. Тези пари трябва да се дават всеки месец, независимо дали възрастният работи или не. За тези пари не се говори! Част от тях се раздават на “наши хора”, а друга част на циганите, че нали те са основният гласоподавател, а и се научиха да се жалват в Страсбург. А останалите пари са прибрани и се раздават под формата на заеми. И честно да си кажа, никой от кандидатите до този момент не е споменавал за тях. Защо ли?
Има и един друг голям куриоз. От Европейският съюз, пак преди доста години се изпратиха таблети и компютри за училищата, създадоха се научни групи, които почнаха да изработват програма за дистанционно обучение, направиха се електронни учебници и помагала, но какво се оказа по време на пандемията? Таблетите ги няма, защото са раздадени на таксиметровите шофьори срещу заплащане, компютрите, не зная къде са пренасочени, но учениците учат дистанционно по много идиотски начин. Вместо да ползват готовият софтуер и електронните учебници и помагала, децата пишат в тетрадките си и снимат написаното, после го пращат на учителите си, а самите учители се справят, кой както намери за добре, според възможностите на учебният предмет по който преподават. Може би в България има училища с нормално дистанционно обучение, но това което е в моето полезрение е така.
Хората и формациите, които наистина могат да променят нещата и преди и сега или не се допускат до избори или ги “превъзпитават” предварително, както стана с Възраждане или ако ги допуснат, като БНС- Нова демокрация, започват жестоко да плюят по тях.
Гласоподавателите незнаят, че ПП Възраждане е креатив на БСП и смятат, че това е промяната! Настоящето статукво, пък крещи, че БНС-Нова демокрация са фашисти, а гласоподавателят се стряска от думата фашист, защото не знае какво означава, а и защото обича да бъде лъган!
И така, друга алтернатива няма и за това ПРОМЯНА няма да има! То може пък Бог да помогне и промяната да се получи, но ЦИК няма да позволи това. Ще фалшифицира изборните резултати така, както вече ги прогнозират съответните агенции.
Марк Твен е казал – Ако от изборите зависеше нещо, нямаше да са разрешени!

14.03.2021г(19,42ч) Светланда

Няма Коментари

ЖИВОТ

ЖИВОТ
Дълбокомислено,
живота си отива,
търкаляйки се
валяк по наклона,
че щом баира превали,
надолу става лесно…
То трудно е душице,
баира да изкачваш.
До кле си млад
-Че колко е баир?-
и хукваш
по пътека тясна.
Уж права беше,
а се закриви, в шубраци
някакви се скри.
Коприва парите
и те гори, ти гониш
слънчевото зайче.
Поточе вика ти – Здравей!,
в цветята пърхат пеперуди,
но светлата полянка
покри се изведнъж
със сянка – Гора.
Не само хлад, а и тъма,
и сам пътека дириш…
Да, имаш всичко за храна,
но вълци и чакали вият…
Забавяш ход, дори
във кръг въртиш се
и пак вървиш, вървиш…
Проблясва мисъл – Тез
чукари са върхът!
Баира изкачил си!
Поспираш малко,
дъх поемаш, тършуваш
из натрупаният опит,
пътеката намираш.
Поемаш бодро, че
трудното е зад гърба
и спускаш се със лекота.
Не бързаш, виждаш
от високо, че има
във живота красота,
небе и слънце и луна.
09.01.2021( 12.25ч)Светланда

Няма Коментари

ЛЕКА НОЩ

ЛЕКА НОЩimages32
Ти виждал ли си
свечеряващо небе
във зимен ден?
Когато синьото
в стомана се превръща, Прочетете целия пост »

Няма Коментари

ANKA

Asiya Hyusni
1 час ·
„През 1928 жените в България са имали едно единствено задължение – да чакат мъжете си у дома, докато смирено бродират, готвят или кърпят някой стар чифт чорапи.
През 1928 в България едно момиче с непокорна коса и малък белег над лявата вежда съвсем само напуска малкото градче Карлово, в което е родено, но не за да иде до близката Соколица. Анка Василева Ламбрева се превръща в първата българка околосветски пътешественик, първата, летяла с аероплан над Ламанша, и първата, която показва на всички останали момичета по света, че душата е най-красива единствено в полет.
От Карлово до Нова Зеландия през Истанбул
В Пиперковия карловски род Бог е изсипал пръстената си паница с благословии по необичаен начин. В тая къща винаги се ражда многобройна челяд, но немотията никога не напуска прага ѝ. През 1895, като едно от петте деца, тук проплаква и малката Анка. Въпреки незавидната бедност и трудните условия в погледа на Анка от малка блести някаква различност. Малкото момиче с непокорна коса и леки трапчинки в края на устните има изявен интерес към учението и твърде често задава въпроси, които удивяват със своята точност и зрялост. Първа забелязва това нейната баба, която с тих шепот не спира да ѝ повтаря една единствена фраза: „С вирната глава все напред да вървиш. Назад да не се обръщаш и никога да не се връщаш“. Този шепот се превръща в мантра за бъдещата покорителка на южните морета и случайно или не – нейната баба става орисница на необичайния ѝ път. Едва завършила трети прогимназиален клас, Анка продължава образованието си в Пловдив, след което работи като наемна учителка в Карловско. Следва София, където учи медицина, а по-късно заминава за Цариград, за да продължи образованието си на медицинска сестра в Американския колеж. Именно там през 1922 съдбата решава да хвърли високо своята монета. Анка Ламбрева на едно от нощните си дежурства в болницата край Босфора, в която работи, спасява живота на болния от двустранна бронхопневмония англичанин – господин Тейкън. Благодетелят не забравя протегнатата му ръка и след пет години открива своята спасителка, като ѝ праща еднопосочен билет за град Дънидин, Нова Зеландия, с молба да се грижи за болната му дъщеря. Така през март 1928 нашето момиче с гордо вдигната глава, както я е учила нейната баба, заминава за другия край на света, а съдбата доволно се усмихва, защото предстои един наистина грандиозен живот.
Вождът, Дан Колов и нейният персийски принц.
За да стигне до Нова Зеландия, Анка пътува 3 месеца, като преминава през Египет, Индия, Цейлон и Австралия. Пристигнала вече в Дънидин, тя не остава просто в ролята си на медицинска сестра. След кратко пътуване до Таити Ламбрева прекарва няколко месеца сред маорите от племето тюканрънги. Този свят ѝ се струва толкова невероятен, че тя детайлно описва странните им ритуали, гейзерите, бликащи около къщите им, и факта, че племето са човекоядци. По време на престоя ѝ се сближава с 85-годишния тогава Мита Таупопоки – вожда на тюканрънгите, и с едни от най-изумителните красавици по тези земи тогава – Тиароа и Сузана. Освен пътешествията Анка запознава обществеността в Оукланд, Уелингтън, Дънидин и други големи градове на острова с историята на България. Тя организира кръжоци по шиене на български шевици, а статии под наслов Непознатата България с нейния подпис се появяват във всички големи новозеландски вестници. През 1929 Ламбрева решава да се върне в България, но не както биха го направили всички останали. Тя е тръгнала от едната страна на земното кълбо, но решава да се върне от другата. При завръщането си преминава през островите Тасмания, Таити, Фиджи и Самоа, с кораб се отправя за Лос Анджелис, Ванкувър, Торонто и Ниагарския водопад. Преминава Канада от запад на изток, достига източното крайбрежие на САЩ и от Нюфаундленд се озовава в Англия. Прелита със самолет Ламанша като пътник, ставайки първата жена в света, някога правила това. Следват Париж, от който с влак заминава за Германия, а оттам параход по Дунав я отвежда през зимата на 1930 до Видин. Ако си мислите, че историята свършва дотук, съдбата отново ще ви се усмихне и ще ви помоли да си помислите пак. Анка Ламбрева, която говори свободно 7 езика, кара мотоциклет с лекотата, която язди кон и основава болници навсякъде по света, където пътува – предприема второ околосветско пътешествие. За три години тя обикаля 42 страни, като не пропуска да се появи на поредната битка в Париж на самия Дан Колов. Там в типичния ѝ неподражаем стил излиза на ринга облечена в българска носия, поднасяйки му букет ароматни рози с пожелание за успех и още легендарни победи. Втората световна война я заварва в Иран, където категорично отказва на самия външен министър да се откаже от българското си поданство, за което решение е заточена в концлагера Мио-Мие в Ливан. Ужасният живот в лагера я подтиква да убеди главния комендант да се основе болница, в която тя и доброволци започват да се грижат за ранените. Именно в нея Анка се запознава с бъдещия си съпруг – младия персиец Райян Ахмад Дин, когото не само излекува от тежките рани, но и на когото категорично подарява сърцето си.
Полет завинаги
Двамата с Райян са освободени от лагера през 1943, а при завръщането им в Иран нейният персийски принц ѝ подарява 3 села в знак на безрезервна почит. Двамата осиновяват син, когото наричат Килмарс, и не спират да пътуват. От 1957 до 1964 посещават Ливан, Сирия, Италия, Швейцария, Китай, Япония, Цейлон, Виетнам, Австралия, Нова Зеландия, Таити, Фиджи и Самоа. Анка Василева Ламбрева се завръща в България през 1970 след смъртта на своя съпруг, а очите си затваря завинаги в родното Карлово на 18 февруари 1976, почти навършила 81 години. Тя кръщава една от книгите си Из моята околосветска обиколка. Царицата на Южните морета, като думите ѝ остават завинаги в сърцата на всички, които са я срещали по пътя: „Видях света и се връщам в България с още повече любов. България – когато срещам тая дума в някоя книга или вестник, струва ми се, че не съществува по-красива страна на Земята. Светът е красив, но чужд“. Ние пък сме сигурни, че светът с уважение сваля старата си шапка и прави нисък реверанс към един грандиозен живот. Този на царицата от Карлово. Царицата на Южните морета.“

Няма Коментари

ИЗНЕНАДА

ИЗНЕНАДА

Петък чука на вратата,
аз лежа сама в кревата…
Седмицата отлетя,
вятър сякаш я отвя!
Ужким понеделник беше,
а пък вторник как течеше…
Сряда някак си я бива,
ама все си е за нещо крива.
Баба казваше горката,
че болели я краката.
Как ще срещне челядта,
с празна чанта и софра?!?
Уф, четвъртък бил
“несвъртък”.
Хукваш нейде от зори,
та доде се свечери и
огледаш се тогаз – петък
пак дошъл при нас!

19.08.2020( 13,41 часа)
Светланда

Няма Коментари

ИЗЛОЖБА

ИЗЛОЖБА106508431_10213168614928937_1155844218292181445_n

Суета, суетих.
Художникът излага
своите картини,в
пространството
наречено галерия,
с други думи-
светско изложение.
Традиция – открване
с „приятели“ и реч
от обществен служител.
Творбите може
и да са прекрасни,но
кой се взира в тях?
Разгледали набързо
или не, дошлите на
почерпката наблягат,
че има вино и мезе
по-важно е за тях.
Загърбили картините,
започват прозаични
раговори, за лозе,
за деца, за внуци,
че видите ли
правнуци са дошли,
да видят корените свои.
Ооо, май че на
изложба са дошли?
Тъма за тях е туй
изкуство,че кой
ти знае за Гоген,
за Ботичели,Рубенс,Гойя?
За техника и стилове, уви
днес никой тука не говори!

Светланда
02.07.2020г/18,40ч/
Снимка на Светланда Рашкова.

Няма Коментари

ДЖУЛАЙ

ДЖУЛАЙ74338571_10213153921241604_8477642000156724140_n
С крещящи свраки,
пищенето на гларуси
и гукане на гълъби,
посрещна изгрева квартала.
Кафемелачките и миксерите
правеха закуската за 1 юли
Аларма някаква се разпищя,
автомобилната река потече,
а яслата и детските градини
прибираха разплакани деца.
Камбанен звън
оповести началото
на този летен ден.
Пространството се огласи
от звуци на тревокосачки,
които смесиха се със шума
от дейности ремонтни.

Светланда
01.07.2020( 9,14ч)

Няма Коментари