НЯКОИ РАЗМИСЛИ ВЪРХУ ПОНЯТИЕТО ЕМИГРАНТ


НЯКОИ РАЗМИСЛИ ВЪРХУ ПОНЯТИЕТО ЕМИГРАНТ

Всички сме свикнали да смятаме ЕМИГРАНТИТЕ за хора ,прокудени от дадена държава,вследствие на което, в новата Родина са принудени да изтърпят доста трудности ,но в крайна сметка започват да получават повече финансово покритие на своя труд. Имат възможност да получат неща, за които в своята не могат да мечтаят.

Но….. Има едно голямо НО ,за което никой не се е замислял и не го е анализирал.

В емиграция обикновено започват кариерата си от нула. Вършат работа,каквато в собствената си родина(от тук нататък ще говоря само а за България ) никога не биха вършили.Изтърпяват унижения, които в България не биха търпели. И ако им зададеш въпроса – Защо го правите ? – Ще ви отговорят така : В България никога няма да получа такова заплащане,в България никога не бих имал възможност да ползвам тези облаги ,които ползвам тук.В България никога не бих получил това образование. В България не мога да правя наука.В България не мога да се развивам и т.н. Страната, в която живея в момента е уредена ,законите са действащи, управляващите мислят за хората, жизненият стандарт е много пъти по-висок .

А колко от тях си задават въпроса – Защо в България не е така ?

Не го задават, защото трябва да си отговорят по следния начин – НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВИ ! И си казват ,защо да съм аз, като мога да отида и да ползвам вече направеното. Защо да си създавам усилия да вкарам в ред собствената си държава, като по-лесно е като свраката да ползвам вече направеното гняздо.

Защо да ходя по митинги и стачки, като просто си взимам паспорта и отивам там, където ще имам по-добри условия, тука вече всичко е “окрадено”.Нашите политици не са политици, не мислят за просперитета на държавата( а нали са избрани от вас).

ЗАЩО ОБАЧЕ В СЪСЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ – Гърция, Румъния,Сърбия, Франция, Германия, Италия, Англия и т.н. ДЪРЖАВАТА я има ???…..Много просто – ХОРАТА ги има !!!…..

Ето, в това се състои ВИНАТА на управляващите през СОЦИАЛИЗМА – унищожиха ХОРАТА.Подмениха човешките ценности.Понятията -чест,достойнство личност – не съществуваха, като понятия, а как да ги има, като човешки качества.

Всички бяха ДРУГАРИ и ДРУГАРКИ -личности нямаше, а щом не си личносткак да имаш достойнство? Щом нямашдостойнство, как ще имаш чест ?

Отговорността беше КОЛЕКТИВНА = БЕЗОТГОВОРНОСТ !

Как ще създаваш общество с хора, които не могат да носят отговорност ?…

Е те това са за мен хората ЕМИГРАНТИ – безотговорни към собствената си държава и за това живеят в държави, където не им се налага да носят отговорност за имиджа на ДЪРЖАВАТА.

Трабва ли да бъдат окайвани ? А кой окайва, хората живеещи в България ,като емигранти – т.е. низвергнати от Родината си, но същевременно създаващи блага за нея.Милеещи за нейния просперитет.Даващи всичко от себе си за нейната ЧЕСТ.

24.8.2010г

Русе  Светланда Йорданова Рашкова

  1. Няма коментари.

You must be logged in to post a comment.